Gastroskopija

Što je gastroskopija?

Gastroskopija, poznata još kao gornja endoskopija ili ezofagogastroduodenoskopija, jest metoda koja omogućuje liječniku da detaljno pregleda Vaš jednjak, želudac i dvanaesnik (početni dio tankog crijeva). U tu svrhu, kroz usta se uvodi posebna savitljiva glatka cijev (gastroskop), promjera oko 9 mm , kojom se postupno pregledava jednjak, želudac i dvanaesnik.

 

Zašto učiniti gastroskopiju?

Pregled se izvodi u pacijenata sa simptomima nelagode ili boli u gornjem dijelu trbuha, žgaravice, mučnine, povraćanja sadržaja želuca ili krvi ili teškoća pri gutanju. Metoda je vrlo pouzdana u otkrivanju uzroka krvarenja, upale(gastritisa), čira (vrijeda, ulkusa) ili tumora jednjaka, želuca i dvanaesnika. Pri endoskopiji je moguće učiniti bezbolnu biopsiju, a uzeto se tkivo naknadno analizira pod mikroskopom. Također je moguće dobiti uzorke za otkrivanje prisutnosti bakterije Helicobacter pylori u želucu.

 

Kakva je priprema za pregled potrebna?

Želudac mora biti potpuno prazan i stoga ne smijete ništa jesti i piti obojena pića 6-8 sati prije pregleda. Isto tako, ako bolujete od srčanih ili plućnih bolesti, porazgovarajte o njima s liječnikom i ponesite raniju medicinsku dokumentaciju.

 

Što možete očekivati tijekom gastroskopije?

Prije pregleda u pravilu se primjenjuje lokalna anestezija u obliku sprejanja ždrijela, koja umanjuje osjećaj nelagode prilikom uvođenja aparata kroz usta do želuca.
Pregled se izvodi na lijevom boku, a endoskop se polako i pažljivo uvodi kroz vaša usta u jednjak, želudac i dvanaesnik. Za vrijeme pregleda koji rijetko traje duže od pet minuta možete normalno disati. Pregled je bezbolan. Za vrijeme pregleda može se javiti refleksni nagon na povraćanje uzrokovan prisutnošću instrumenta u ustima i gornjem probavnom sustavu.

Što se događa nakon pregleda?

Iza pregleda možete kratkotrajno imati osjećaj nelagode u grlu te nadutosti u trbuhu, zbog zraka koji se kroz endoskop upuhuje u Vaš želudac tijekom pregleda.

(Ako ste bili u anesteziji neko ćete vrijeme, ne više od pola sata, provesti u prostoru ordinacije.)
Vaš će Vam liječnik odmah priopćiti nalaz po završetku pregleda, a ako su uzeti uzorci biopsije za patohistološku analizu, rezultat ćete dobiti za nekoliko dana.

 

Je li gastroskopija sigurna?

Gastroskopija i biopsija su vrlo sigurne kada ih izvodi liječnik koji je prošao posebnu izobrazbu i iskusan je u izvođenju endoskopskih procedura. Komplikacije su vrlo rijetke i uključuju mogućnost krvarenja na mjestu uzimanja biopsije, te perforacije stijenke organa. Važno je prepoznati rane znakove mogućih komplikacija i odmah kontaktirati liječnika u slučaju teškoća u gutanju, bolova u prsima, jakih bolova u trbuhu, temperature, tresavice ili crne stolice.