Kolonoskopija

Što je kolonoskopija?

Kolonoskopija je endoskopska metoda koja omogućuje liječniku pregled cijelog debelog crijeva, od najnižeg dijela, rektuma, pa sve do pripoja debelog i tankog crijeva, uključjući i završni dio tankog crijeva. Savitljiva glatka cijev s rasvjetom na vrhu, debljine 12 mm, uvodi se kroz anus u debelo crijevo.

Zašto učiniti kolonoskopiju?

Pregled treba učiniti kod svake relativno naglo nastale promjene ritma pražnjenja crijeva, pojave razdoblja zatvora koji se izmjenjuju sa pojavom proljeva, neobjašnjivom boli u trbuhu, pojave krvi u stolici ili nakon stolice. Pregled treba učiniti u svih starijih od pedeset godina s podacima o polipima ili raku debelog crijeva u obitelji, a preporuča se i kao preventivni pregled iznad pedesete godine života, zbog povećane učestalosti tumora debelog crijeva u zrelijoj životnoj dobi.
Kolonoskopija omogućava liječniku da vidi upalne promjene, polipe, tumore, mjesto krvarenja i mišićne spazme, fisure i hemoroide. Pri endoskopiji je moguće učiniti bezbolnu biopsiju , a uzeto se tkivo kasnije posebno analizira.

colonoŠto možete očekivati tijekom kolonoskopije?

Pregled se izvodi na lijevom boku, a kolonoskop se polako i pažljivo uvodi kroz anus, rektum i cijelo debelo crijevo, sve do spoja sa tankim crijevom i dijelom tanko crijevo ako je potrebno. Tijekom pregleda u crijevo se upuhuje manja količina zraka, da bi se stijenka crijeva mogla u cijelosti detaljno analizirati. Pregled je ponekad bolan, što se rješava davanjem lijekova za vrijeme pregleda,, praćen osjećajem napuhnutosti, a rijetko traje duže od dvadesetak minuta. U onih pacijenata koji su prethodno imali veću operaciju u trbuhu, bili zračeni ili imaju nizak prag za bol, preporuča se pregled u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji. Iako je buđenje iz anestezije vrlo brzo i bez ikakvih posljedica, refleksi i prosuđivanje su neko vrijeme malo usporeni. Stoga ne smijete voziti automobil ostatak dana, a uputno bi bilo na pregled doći sa pratnjom.

Što se događa nakon pregleda?

Iza pregleda možete kratkotrajno imati osjećaj nelagode i blage grčeve u trbuhu, ponekad s nagonom na stolicu, uglavnom zbog zraka koji se kroz endoskop upuhuje u vaše crijevo tijekom pregleda. Ako ste bili u anesteziji neko ćete vrijeme provesti u prostoru ordinacije.
Vaš će Vam liječnik odmah priopćiti nalaz pri pregledu, a ako je uzeta biopsija za patohistološku analizu, rezultat ćete dobiti za nekoliko dana.

Je li kolonoskopija sigurna?

Kolonoskopija i biopsija su vrlo sigurne kada ih izvodi liječnik koji je prošao posebnu izobrazbu i iskusan je u izvođenju endoskopskih procedura. Komplikacije su vrlo rijetke i uključuju mogućnost krvarenja na mjestu uzimanja biopsije, te perforacije stijenke organa. Važno je prepoznati rane znakove mogućih komplikacija i odmah kontaktirati svog liječnika ili se javiti u hitnu službu bolnice u slučaju pojave krvi u stolici, jakih bolova u trbuhu, opće slabosti, temperature ili tresavice.

Kako se pripremiti za kolonoskopiju?

  • PRIPREMA ZA KOLONOSKOPIJU U JUTARNJEM TERMINU

Nabaviti sredstvo za čišćenje crijeva MOVIPREP putem recepta izdanog od liječnika opće medicine, ili kupnjom u ljekarni.

DVA DANA PRIJE PRETRAGE: Jesti lako probavljivu hranu, bez mesa.

DAN PRIJE PRETRAGE: Ujutro lagani doručak.

Oko 18 sati popiti pripremljenu prvu dozu otopine MOVIPREPA kroz 30 do 45 minuta.

Kad počnete piti otopinu Moviprep morate biti u blizini WC-a. Ubrzo će se pojaviti vodenaste stolice, što je očekivano.

Nastaviti konzumaciju tekućine, optimalno bar litru i pol vode, bistre juhe, bistrog voćnog soka ili čaja.

Ne uzimati krutu hranu, mlijeko i guste sokove.

Oko 23 sata popiti pripremljenu drugu dozu MOVIPREPA u pola sata do 45 minuta. Nakon toga nastaviti uzimanje bistre tekućine, optimalno litru i pol vode, bistre juhe, bistrog voćnog soka ili čaja.

Ukoliko se pregled obavlja u anesteziji, šest sati prije zakazanog termina nije dozvoljeno uzimati niti hranu niti tekućinu.

 

  • PRIPREMA ZA KOLONOSKOPIJU U POSLIJEPODNEVNOM TERMINU

Nabaviti sredstvo za čišćenje crijeva MOVIPREP putem recepta izdanog od liječnika opće medicine, ili kupnjom u ljekarni .

DVA DANA PRIJE PRETRAGE: Jesti lako probavljivu hranu, bez mesa.

DAN PRIJE PRETRAGE: Ujutro lagani doručak, oko podneva lagani ručak.

NA DAN PRETRAGE: Oko 7 sati popiti pripremljenu prvu dozu otopine MOVIPREPA kroz 30 do 45 minuta.

Kad počnete piti otopinu Moviprep morate biti u blizini WC-a. Ubrzo će se pojaviti vodenaste stolice, što je očekivano.

Nastaviti konzumaciju tekućine, optimalno bar litru i pol vode, bistre juhe, bistrog voćnog soka ili čaja.

Ne uzimati krutu hranu, mlijeko i guste sokove.

Oko 13 sati popiti pripremljenu drugu dozu MOVIPREPA u pola sta do 45 minuta. Nakon toga nastaviti uzimanje bistre tekućine, optimalno litru i pol vode, bistre juhe, bistrog voćnog soka ili čaja.

Ukoliko se pregled obavlja u anesteziji, šest sati prije zakazanog termina nije dozvoljeno uzimati niti hranu niti tekućinu.