Ultrazvuk trbuha

uzvŠto je ultrazvuk trbuha?

Ultrazvuk gornjeg trbuha ili abdomena je bezbolna i bezopasna dijagnostička metoda kojom se uz pomoću ultrazvučnih valova prikazuju unutarnji organi prislanjanjem UZV sonde na kožu  trbuha.

Pregledu su dostupni jetra, žučni mjehur, žučni vodovi, gušterača, slezena, bubrezi, te velike krve žile. U okolnostima kada su uvećani moguće je vidjeti i limfne čvorove, te prisutnost tekućine u trbuhu. Ultrazvuk prikazuje izgled  organa koji može biti normalan ili promijenjen. Ponekad ultrazvučni nalaz  može biti i normalan, a da je promijenjena njihova funkcija, ali u većini bolesti nalaze  se i promjene na navedenim organima.

Zašto učiniti ultrazvučni pregled?

Najčešći razlozi za ultrazvučni pregled trbuha (abdomena) su pojava nejasne boli u trbuhu, žutice, slobodne tekućine u trbuhu, sumnja na malignu bolest, ozljede trbuha, poremećaji nekih laboratorijskih testova, te praćenje kroničnih bolesti jetre, žuči , gušterače i bubrega. Ultrazvuk trbuha  se zbog svoje jednostavnosti preporuča  povremeno učiniti i u sklopu preventivnog pregleda.

Kakva je priprema za pregled potrebna?

Dovoljno je da osam sati prije pregleda ne jedete, a pet sati prije pregleda ne pijete tekućinu. Poželjno bi bilo da dan prije pretrage ne jedete hranu koja nadima (voće, povrće – posebno mahunarke, brokule, kelj i slično, te mliječne proizvode) i ne konzumirate gazirana pića. Za ručak se preporuča obrok žganaca s umakom, a za večeru čaj, dvopek i maslac. Osobe koje imaju neredovitu stolicu dan prije pregleda trebale bi uzeti sredstvo za čišćenje.

Iako je pregled moguće učiniti i bez navedenih priprema, uz ovakvu pripremu prikaz organa će biti bolji, a nalaz pretrage pouzdaniji.

Kako se izvodi ultrazvučni pregled trbuha?

Za izvođenje pretrage biti ćete zamoljeni da legnete na leđa i oslobodite trbuh od garderobe. Liječnik će tada na trbuh nanijeti malu količinu gela te ultrazvučnom sondom potpuno bezbolno prelazeći preko kože  trbuha i pregledati trbušne organe. Ponekad će biti potrebno pregled obaviti i u drugim položajima (npr. na boku), a liječnik će Vas povremeno zamoliti da udahnete ili zadržite dah. Važno je da pregled obavi liječnik koji je adekvatno educiran i ima dovoljno iskustva u obavljanju ovog pregleda.

Što se događa nakon pregleda?

Liječnik će Vam objasniti da li su nađene neke promjene koje zahtijevaju dodatnu dijagnostičku obradu ili liječenje. Nalaz ćete dobiti u pisanoj formi, uz slike eventualnog patološkog nalaza.